Caisele uscate sunt preferatele multora datorită gustului lor deosebit.
Partea frumoasă este însă că acestea nu sunt doar gustoase, ci sunt și sănătoase - aducând o mulțime de beneficii celor care le consumă.
Beneficiile caiselor uscateAvantajul caiselor uscate este că pot fi consumate chiar și de cei care suferă de afecțiuni ale stomacului sau ale ficatului, caisele proaspete fiindu-le acestora neindicate deoarece pot provoca tulburări digestive sau biliare (arsuri, deranjament etc.
¹Conținutul bogat în minerale face din caisele uscate aliatul important pentru combaterea anemiei provocate de lipsa fierului din organism.
Așadar putem avea un orgsnism sănătos consumând un tratament cu caise deshidratate timp de 15 zile: se pun la muiat circa 10 – 15 caise confiate pentru o jumătate de oră pentru a fi bine hidratate și se consumă la cina, ideal ar fi ca singur aliment, însă se poate folosi cu pâine prăjită pentru a oferi sațietate.
Caisele uscate stimulează digestia, datorită substanțelor alcaline pe care le conțin, așadar este bine să le consumăm cu o jumătate de ora înainte de mesele principale.
Conținutul bogat în betacaroten al caiselor deshidrate le dau recomandarea de a putea fi consumate în cazul în care avem pielea afectată de eczeme, acnee și alte infecții ale pielii, dar și în cazul unei vederi slabe vitamina A din aceste fructe uscate vin în ajutor.
Este recomandat să fie consumate moderat de către gravide și de femeile care alăptează, în alimentația acestora fiind necesar un aport mai mare de nutrienți, caisele uscate oferă energie organismului acestora datorită bogăției de vitamine și minerale pe care le conțin.
Potasiul din caise este benefic pentru reglarea ritmului cardiac.
Pe paginile cărții „Ghid terapeutic naturist – rețete de post” Speranța Anton precizează că: caisele uscate au de 3 ori mai multă vitamina A (fiind indicate pentru tratarea bolilor de piele și în sinuzită sau laringită), oferind o valoare energetică de 306 Kcal.
/100g, pe când caisele proaspete doar 51- 60 Kcal.
/100 g.
De la caise se folosesc și sâmburii care pot fi în funcție de soi: amari sau dulci.
Cei dulci sunt preferați în consum.
Însă nici cei amari nu trebuie evitați, deoarece au în conținutul lor o substanță numită amigdalină despre care se crede că ar avea proprietăți care combat cancerul.
Din sâmburii dulci de cais se extrage uleiul care este folosit ca și cel de migdale uscate, atât pentru consum alimentar, cât și pentru redarea strălucirii și frumuseții tenului în tratamentele cosmetice sau în terapeutica aromoterapiei – în executarea masajului cu uleiuri și esențe naturale.
Valori nutritionale/100gr:- energie 10009,6 KJ/241 Kcal- proteine 5,3gr- grasimi 0,5gr din care acizi saturati 0gr- carbohidrati 63 gr din care zahar 53gr- fibre 11,23gr- sare 0,1gr.
Zile | Se pun la muiat circa 10 15 caise confiate pentru o jumatate de ora pentru a fi bine hidratate si se consuma la cina ideal ar fi ca singur aliment insa se poate folosi cu paine prajita pentru a oferi satietatecaisele uscate stimuleaza digestia datorita substantelor alcaline pe care le contin asadar este bine sa le consumam cu o jumatate de ora inainte de mesele principalecontinutul bogat in betacaroten al caiselor deshidrate le dau recomandarea de a putea fi consumate in cazul in care avem pielea afectata de eczeme acnee si alte infectii ale pielii dar si in cazul unei vederi slabe vitamina |
---|---|
Anton precizeaza ca | Caisele uscate au de 3 ori mai multa vitamina |
Kcal./100 g.de la caise se folosesc si samburii care pot fi in functie de soi | Amari sau dulci |
Din samburii dulci de cais se extrage uleiul care este folosit ca si cel de migdale uscate, atat pentru consum alimentar, cat si pentru redarea stralucirii si frumusetii tenului in tratamentele cosmetice sau in terapeutica aromoterapiei – in executarea masajului cu uleiuri si esente naturale.valori nutritionale/100gr | energie 100096 |