Lintea este o planta originara din Orientul Apropiat si a fost una dintre primele plante cultivate de om pentru a fi utilizata in alimentatie, inca din Neolitic.
Lintea contine proteine, fibre solubile si insolubile, minerale: magneziu, potasiu, fier, cupru, mangan, complexul B: B1, B2, B3, B5, B6, B9.
Ofera organismului un plus de antioxidanti, micsoreaza valorile colesterolului, este satioasa si hranitoare.
Are un gust similar cu fasolea, un timp de preparare mai scurt si nu provoaca flatulenta.
Un aliment vegetarian bogat in proteine si sarac in grasimi si cu un continut exceptional de fibre alimentare.
Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin actiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sange.
Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin incetinirea asimilarii glucozei din alimente.
Lintea este o sursa importanta de antioxidanti.
Consumare: Clatiti lintea cu apa din abundenta.
Pentru a fierbe, utilizati trei cesti de apa pentru fiecare ceasca de linte.
Soiurile de linte maro isi pastreaza cel mai bine forma dupa preparare.
Se foloseste in mancaruri cu multe condimente sub forma de tocanite cu legume si linte, pateuri, sau simplu fiarta condimentata cu ceapa cruda, in special verde.
De asemenea se poate prepara o supa delicioasa de linte care fierbe repede odata cu legumele (ceapa multa, morcovi, patrunjel, telina).
Salata cu linte si grau: Ingrediente: 100g grau, 100g linte, ardei gras, o ceapa, 50g mazare, 50g ciuperci, patrunjel, busuioc, ulei si zeama de lamaie sau otet de mere cu miere.
Graul si lintea se fierb separat pana cand devin moi.
Se amesteca apoi cu legumele crude taiate cubulete si cu sosul.
Minerale | Magneziu potasiu fier cupru mangan complexul |
---|---|
B | B1 |
Consumare | Clatiti lintea cu apa din abundenta |
Salata cu linte si grau | Ingrediente100g grau 100g linte ardei gras o ceapa 50g mazare 50g ciuperci patrunjel busuioc ulei si zeama de lamaie sau otet de mere cu miere |